בשורות משמחות לשודדי הקברים

קיבלתי ליום ההולדת ספרון קטן וקומפקטי המכיל את שירי רחל. הנה הדברים שלא נכתבו בהקדמת העורך:

רחל היא משוררת מעולה ולמרבה המזל תמו זכויות היוצרים על שיריה בדיוק לפני שלוש שניות. אשר על כן, החלטנו בהוצאה להוציא את כל שיריה לאור מחדש אצלנו תחת התירוץ *שקר כלשהו* אשר וודאי ינעם לאוזנם של שוחרי הכסתחים והספרות היפה. אנו רואים בהוצאה מחודשת אצלנו קידוש של עקרונות הדמוקרטיה והרחבת חופש הבחירה של הפרט: ההוצאה המחודשת מאפשרת לקוראים הנהנים משירי רחל להעביר את הכסף תמורתם גם אלינו במקום רק למספר המצומצם של מו"לים קבועים שהוציאו את שיריה לאור בעבר. אנו נהנים במיוחד להוציא שירים אלה לאור מכיוון שלא השקענו דקה בעריכה או עיצוב הודות לאימוץ הפורמט הלבן לחלוטין אותו אהבה רחל ואף הנציחה בשורה "ספר שירי הלבן". אל תלכו לשום מקום. עוד בקנה: שירי רחל לפעוטות, שיריה המולחנים של רחל בליווי תמונות שיגרמו לאנשים לראות בספר ספר מתנה, שירי רחל בקומיקס ועוד.

לאחרונה אני שמה לב לגל של הוצאות מחודשות בפורמטים משתנים של שירי משוררים עבריים שפגו זכויות היוצרים עליהם. למרות שנראה שכמה מההוצאות האלה נועדו רק על מנת לגזור קופון ולעשות סיבוב על גבם של משוררים מפורסמים, אני, בתור קהל, די נהנית מהאוורור של השירים והתליה שלהם במרחב הציבורי. כשחושבים על זה, התקופה שלנו היא בדיוק שבעים שנים אחרי מותם של המשוררים הראשונים שאמצו את העברית אחרי ההחיאה שלה. אני מניחה שבשפות אחרות, שלא עברו כזאת מהפכה, קל למצוא שירים די ישנים שנכתבו בשפה שקשורה יותר לשפה המדוברת היום, אבל בעברית זה נמנע מאיתנו. החל מהעשורים שלנו יתחילו להיות גם לתרבות העברית קלאסיקות ישנות שיש לכל אחד והן נחלת הכלל. אולי חדירתם של טקסטים מופתיים וחינמיים למרחב הציבורי תועיל להעשרת התרבות העממית וליצירת בסיס משותף וגבוה יותר לשיח.

אודות אפרת

bimkomte.wordpress.com
פוסט זה פורסם בקטגוריה ספרים, שירים. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

4 תגובות על בשורות משמחות לשודדי הקברים

  1. aharoni הגיב:

    נו, בשביל זה יש פרויקט בן־יהודה. דבר חיובי בסך הכול.

    אם את מחפשת איך להעביר את הזמן, תתנדבי שם. זה כיף אדיר. אני עושה משהו דומה מאוד בפרויקט ויקיטקסט.

  2. אפרת הגיב:

    לא בשביל זה יש פרויקט בן יהודה. קודם כל, החשיפה של פרויקט בן יהודה קטנה יחסית לשירי ביאליק לילדים בחמישה שקלים ליד הקופה בסופר שליד הבית. זו אשליה שאם משהו באינטרנט הוא קיים. ראה התנועה הירוקה מימד, ראה את סקר הבחירות בקרב בלוגרים. האנשים שמרגישים בנוח מספיק באינטרנט כדי לעזוב את השמורה הסגורה של ויינט נרג' הם מעטים ואליטה ממילא. שנית, אני מדברת על ספר מודפס וכרוך שהרבה יותר נוח לקרוא ולהציג בהזדמנויות חברתיות יותר (בית ספר, משפחה, מתנות).
    עוד עניין- לאט לאט החומר שבפרוייקט בן יהודה הופך לעדכני יותר. יש שם המון דברים, השאלה כמה מהם יוכלו לחלחל לתרבות ההמונים בקלות ולהשתלב בשיח וכמה מהם ישארו ליודעי דבר ומעמיקים.
    הייתי גם בויקיטקסט פעם. התחלתי להעלות ספרים של סבא שלי, שלא לוקח לעצמו זכויות יוצרים, אבל לא היה לי כח להתמיד עם זה. הייתי גם בויקיפדיה פעם, גם תחת השם שלי ואחר כך בשם אחר. זה היה נחמד. קצת קשה לי ההשתלבות בקהילה. משהו לא זורם שם.

  3. דורה הגיב:

    "משהו לא זורם שם"? את מתכוונת לזה שכולם שם פוצים עוינים עם מקל ענק ברקטום?

    אהבתי את מה שכתבת על הרשת האליטיסטית, אבל בהקשר זה חייבים לציין גם שפרויקט בן יהודה לא עושה שום נסיון להיות ידידותי/קוסם לקהל הרחב, מבחינת עיצוב וכו'. הדברים האלה חשובים.

  4. אפרת הגיב:

    המילים הגסות מזעזעות. בלוג לכל המשפחה, פרחים ופרפרים, וכו'. אני שונאת ללכלך על אנשים זרים, במיוחד על אנשים שבכל זאת עושים דברים למען הציבור. לא היה לי נעים שם אבל אף אחד לא חייב לקבל אותי לחבר'ה שלו אם הוא לא רוצה. אני מלכלכת רק על מי שכן אכפת לי ממנו.

    בקשר לאליטיזם ולעיצוב- מדובר במעגל- הכותבים הם אליטה, העיצוב פונה למי שאכפת לו מתוכן ולא מצורה (או מעדיף עיצוב נקי, שהוא גם אליטיסטי. שימי לב שפרחות אף פעם לא בוחרות בעיצוב נקי) ובסוף זה מדבר רק לאליטות.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s