מה אני קוראת- ספיישל החופש הגדול!

95% מהספרים שמבוגרים קוראים בחופש הגדול הם לא קלאסיקות שבימים רגילים לא הגענו אליהן ולא ספרי הגות או פילוסופיה שנותנים חופש לנפש במקביל לגוף, או מספקים איזו קלישאה אחרת שתחת כנפיה אספו לכם במוספי הספרים של העיתונים המלצות על ספרים לימי החופש. 95% מהספרים שאנחנו קוראים בחופש הם ספרי ילדים, ברוב המקרים מדובר באותם 3-5 ספרים שלאור דרישות הקהל הקטן-אך-צווחני מוקראים שוב ושוב ושוב עד שאתם מדמיינים שגם בספר הפילוסופיה ששאלתם במיוחד לחופשה יש ניקוד. אין בו*. הוא גם לא מתחיל במילים "פלוטו כלבלב מקיבוץ מגידו", זה רק נדמה לכם.

אני, למשל, קוראת את ד"ר סוס. כשהייתי קטנה לא אהבתי את חתול תעלול. מדובר בחתול סדיסט, חסר אחריות, אנטיפת, שמתעלל בשני ילדים ובדג שלהם מאחרי גבה של האמא שלא שם כדי להשגיח עליהם. היום כבר התחלתי להשלים עם הסיפור הזה, אבל לפני ההשלמה- כמה מילים על כלל הסיפורים שקראתי של ד"ר סוס: אני מעריכה את ד"ר סוס על כך שהוא כותב על מצבי חיים מורכבים, על סיטואציות שמבוגרים נתקלים בהן, אבל בכל זאת לא מאבד את העניין אצל הילדים. ספרי הילדים האהובים עלי הם ספרי הילדים מאת רבקה מרים- הם פיוטיים ומתוקים ומקוריים. אבל הלוואי שהילדים שלי היו מתחברים אליהם. הספרים של ד"ר סוס דווקא כן מדברים אל הילדים. קחו למשל את הספר "המלחמה האיומה על החמאה". הוא מדבר על מירוץ חימוש. אי אפשר להבין את זה אחרת. לא מדובר בשני ילדי גן שמציקים אחד לשני ומשלימים, סיפור אופייני לספרי הילדים החינוכיים המעצבנים שמניחים שילדים אוהבים לשמוע רק על ילדים. מדובר במרוץ חימוש! עם פצצת אטום! והספר נגמר בשאלה מה יקרה כשלשני הצדדים יש פצצת אטום והאם הם יזרקו אותה או לא!!! חוץ מזה, יש גם קטע מספר אחר ("כבר אמרתי לך פעם כמה יש לך מזל" ) שמדבר על חוסר הטעם במינוי מבקרים ומבקרים למבקרים ועליהם להוסיף עוד בקרת איכות, וכן הלאה עד לאינסוף. הסיפור האמיץ ביותר של ד"ר סוס שקראתי הקיץ יוצא נגד קודש הקודשים של עולם ספרי הילדים המודרני- הסיפור "החשטפים" יוצא במופגן נגד אופנה ומרצ'נדייזינג.

למרות היופי שבבחירת הנושאים לסיפורים והעיבוד שלהם לילדים, עדיין היתה לי בעיה עם "חתול תעלול", ועדיין לא לגמרי התגברתי עליה, אבל נראה לי שמצאתי פתרון, אני רק צריכה להאמין בו מספיק חזק. בגלל הירידה לפרטים אני לא בטוחה שמי שלא זוכר את הסיפור יכול להבין את הפירוש שלי, אבל אם אתם רוצים לנסות ליצור חוויה מתקנת או להיפטר מטראומת ילדות או משהו כזה אתם מוזמנים לקרוא אותו שוב באור כזה: הפירוש החדש שלי לספר מציג אותו כהתמודדות עם ילד מציק וביריוני, שאף פעם לא מכיר בטעות שלו, לפחות לא בפומבי. הגיבור האמיתי של הספר הוא הילד הקטן, שמתעשת ועוצר את הבלאגן ומגרש את החתול, תוך כדי הגנה על אחותו. השכר שהוא מקבל על האומץ שלו הוא שהחתול חוזר ומסדר, מעשה שלא היה מתאפשר אם הילד לא היה תופס אחריות ומשנה את מהלך הסיפור. לאור זה, אני דווקא מעריכה את ד"ר סוס על האלימות המתפרצת של חתול תעלול. גם בחיים יש ילדים בריונים בצורה קיצונית. אני שמחה שהוא לא סיים את הספר בהתנצלות רווית דמעות מצידו של החתול והזמנה למשחק נוסף בעתיד, חיבוקים, נשיקות, לבבות מקפצים ברקע וקונפטי. החתול לרגע לא מודה בגלוי בכשלונו, וגם הסדר שהוא מסדר לאחר מעשה נעשה ביוהרה והתפעלות עצמית. החיים הם באמת התמודדות בלתי פוסקת ונחמד לראות את זה משתקף בספר. יש ילדים שהם פשוט בריונים, ואנחנו לא יכולים לחנך אותם להתנהג אחרת מכל מיני סיבות. אנחנו יכולים ללמד את הילדים שלנו להיות אמיצים מול בריונות ולא לצפות לחזרה בתשובה והכאה על חטא של הבריון אלא להישען על החוזק הפנימי שלהם, או על ההורים.
 (*חוץ מבספרי פילוסופיה מתורגמים מגרמנית שהמתרגם חשב שהוספת ניקוד במילים הקשות שהוא המציא במיוחד לצורך תרגום הספר הזה תגרום לטקסט להיראות קשה יותר לפיצוח.) 

אודות אפרת

bimkomte.wordpress.com
פוסט זה פורסם בקטגוריה איזה כיף, ספרים. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

6 תגובות על מה אני קוראת- ספיישל החופש הגדול!

  1. חתול הגיב:

    יש כאן נימת זלזול ב"איה פלוטו"?
    את עלולה להסתבך עם הבת שלי.

    ורק נדמה לי או שהרקע של הבלוג הפך כחול? בלוגלי נגעו במשהו?

  2. efyska הגיב:

    גם אצלנו בבית דר' סוס מככב. יופי של פרשנות לחתול תעלול. אותי תפסה במיוחד השורה על אמא, שאם היא לא תדע, לא יהיה לה אכפת. סופר בחסד.

  3. יונתן הגיב:

    א. רגע, וזה שאני קורא ספרי ילדים גם בלי עוללים בסביבה, מה זה אומר עלי? (אני עכשיו סיימתי עוד קריאה של הנרי מחלק העיתונים) כנראה שאני עדיין עולל ברוחי…

    ב. ד"ר סוס הוא גאון – הוא מצליח להכניס אווירת נונסנס, כלגן וכיף יחד עם מסרים חשובים, וזו אומנות בעיני. חתול תעלול הוא ספר מעולה, אהוד עלי מגיל צעיר, למרות היותי ילד שקט ורגוע עד גיל הצבא (אמא שלי מספרת שהיתה צובטת אותי כתינוק כדי להרגע ולראות שאני מסוגל לבכות, כי הייתי פשוט רגוע). אה, ואין ספק, לא הילד ולא טלי הם הגיבורים, אלא אם כבר הדג האמיץ.

    ג. ספרי ד"ר סוס אהודים במיוחד:
    גדליהו והמיסטוק, חתול תעלול, חתול תעלול חוזר, הלורקס (מספר על הרס אקולוגי ועל אחריות בני האדם לשמר את הטבע – ספר חובה).

  4. יחזקאל הגיב:

    לא מכיר ד"ר סוס, לא מכיר איה פלוטו. הלהיט, בה"א הידיעה, אצל הבת שלי הוא "הקסם של מיקי". גם "חנן הגנן" במקום טוב. לפחות זה לא כ"כ משעמם לקרוא את זה שוב ושוב, אפשר לתת לה להשלים (או לומר בעל פה מהחל ועד כלה…).

  5. אפרת הגיב:

    חתול- שום זילזול. להיפך. בגלל שאתה קורא כל הזמן את איה פלוטו אתה מתחיל לראות את זה בכל מקום. כמו טטריס בניינים, אם אתה מכיר.
    והרקע באמת הפך לזמן מה לתכלת מזעזע. זה באשמתי, לא התכוונתי, הפעלתי באג כלשהו כששיניתי משהו בצד ימין כאן, מחקתי את זה והכל חזר להיות יפה. אני אוסיף את מה שרציתי שוב כשיהיה לי זמן לעשות את זה בזהירות בלי להסתבך עם הצבע של הרקע.
    יחזקאל- לפחות אתה מכיר את התנ"ך.
    "הקסם של מיקי" לא נשמע לי כמו ספר. שום סופר לא כתב אותו. אין מצב שסופר ייתן לספר שלו שם טיפשי כל כך. ככל הנראה מדובר במוצר משלים לסדרה של מוצרי מיקי שכל אחד מהם הוא פרסומת שנועדה לגרום לך לרכוש את האחרים. חנן הגנן הוא ספר מופת. אצלנו בבית שרים אותו, וגם מנהלים דו שיח נרחב יותר עם הדמויות ('את רוצה בננה?'-'לא'-'אולי את רוצה מנגו?'-'לא'-'אולי את רוצה גויאבה?'-'כן, גויאבה!'). אם תחנך אותה בגיל מוקדם יותר להפוך את סדר העדיפויות בין הספרים (אתה יכול לנצל ללא בושה את זה שהיא ככל הנראה עדיין מעריצה אותך) כשהיא תגדל היא תרצה לקנות פירות באסימון. אם לא, כשהיא תגדל היא תרצה לקנות ילקוט מיקי עם קלמר מיקי וחולצת מיקי עם שניצלוני מיקי קטנים מן הצומח.

  6. יחזקאל הגיב:

    לא ולא, הקסם של מיקי הוא ספר חמוד, על ילד שקיווה תמיד שיבוא קוסם שיסדר במקומו את החדר. (לספיילר את הסוף?)

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s