אז החלטת לכתוב ספר פנטסיה. מזל טוב! אשמח אם תיקח את ההערות הבאות לתשומת ליבך ותיישם, על מנת שלא ארגיש דקירת אכזבה בכל פעם שאראה את הספר שלך תופס מקום על מדף ספרי הפנטסיה בספריה ואזכר בצער שאני ומי שכתב את הספר הזה שייכים לאותו גזע ממש.
1. אסור בשום פנים ואופן לפתוח את הספר ברשימת היצורים השונים והמוזרים המאכלסים ארץ בדיונית כלשהיא. אסור להזכיר שום גזע אקזוטי של יצורים אלמלא יש לו הצדקה סיפורית מובהקת, כלומר: הוא כרגע צץ מול עיניו של גיבור הספר ופנה אליו בדברים, היצורים האלה הולכים להשתלב בעלילה באיזו דרך וכו'.גזעים אקזוטיים אינם קישוט וצריך לפזר אותם בקמצנות.
2. אסור בשום אופן להזכיר מאורעות היסטוריים אלא אם כן יש להם הצדקה סיפורית מובהקת, כלומר: ההסטוריה משמשת לאיפיון הדמויות ולהבנת המניעים שלהן. (יוצא מן הכלל: ) אלא אם כן אתה טולקין ואז גם את רשימות המכולת שלך בטח יוציאו בקרוב בכרך מהודר לאספנים.
3. האיפיון המגניב ביותר של הוביט הוא לא הגובה שלו, לא המבנה המיוחד של כפות הרגלים שלו ולא העובדה שהוא מסוגל לצעוד באופן חרישי כך שבני אנוש לא יבחינו בו בעברו אלא החיבה הבלתי נדלית שלו לארוחות מכל סוג. גיבורים נמדדים בחולשתם ובאנושיותם ולא בזרותם, כוחם ועוצם ידם. אל תבזבזו זמן על המצאת איברי גוף ותכונות קסומות, השקיעו בתכונות שנויות במחלוקת (רצוי תכונות שאתם אוהבים ושונאים בו זמנית) שאתם מוצאים סביבכם והמשיכו משם.
4. שמות שמשמעותם ברורה מדי מביכים אותי. אל תקראו לאף אחד "אמת". תסתירו קצת, תנו מקום לדמיון, פתחו את עולם הדימויים והסמלים עליו נשען הסיפור עם שם שקצת מגלה וקצת מכסה.
5. די נמאס לי מקו העלילה הבא: הגיבור מתחיל, ביודעין או בלא יודעין, בתוך קן הצרעות של מוקד הכוח הגדול ביותר בעולם, יוצא משם למסע של גילוי עצמי בו הוא פוגש בזה אחר זה ידידים ומרשים אותם בחינו, בטוב ליבו ובכנות כוונותיו וחוזר להסתער על השלטון ולקחת אותו בעזרת צבא שלם של חבריו ומכריו שגייס בדרך לטובת המטרה. ברגע האחרון מגיעים עוד כמה חבר'ה שלא חשבתם שיגיעו אבל הם החליטו בכל זאת לבוא והם מטים את הכף לגמרי לטובת הטובים. הידד.
6. טרילוגיה אינה פורמט מקודש.
7. אין צורך לקרוא לכל ספר המשך בשם שונה. ממילא אי אפשר בדרך כלל לקרוא אותם בנפרד אלא רק בהמשכים. אפשר בהחלט למספר אותם או לתת להם כותרות משנה שוליות.
8. 15 המשכים לאותו סיפור זה יותר מדי. 20- הרבה יותר מדי. פניה לקוראים: אתם מכירים מישהו שבאמת קרא ספר בחמישה עשר המשכים? זה נורמלי בעיניכם?
9. אין לערבב פרימיטיביות וטכנולוגיה. כמו שכבר כתבתי בביקורת על הארי פוטר, זה טיפשי שמעסיקים עשרות אנשים בהעתקה ידנית של מסמכים, עמוד עמוד, כשקיימת מכונת צילום בעולם מקביל שיכולה להיות מגוייסת למשימה.
עד כאן בינתיים. צא לדרך!
טוב טוב, תני לי לנחש, את קוראת את "חרב האמת" של טרי גודקינג?
אפרת, למה את לא כותבת את הספר? נשמע שכבר עשית את המחקר המקדים ותחמת גבולות גזרה… אני אשמח לקרוא.
רק אצלי הסרטון לא עובד?
איה- לא, למה?
מיטל- לביקורת וליצירה דרושות תכונות אחרות לגמרי. אולי כשאהיה גדולה.
חתול- יוטיוב שונא אותך.
(אני בדיליי מטורף ברידר, מצטער.)
פוסט מעולה.
התכונה החשובה ביותר אצל הוביט היא הלהיטות המטורפת אחרי פטריות, לתשומת ליבך.
מעולה!
גם אני חשבתי בשלב מסוים של הקריאה על "חרב האמת" (קראתי רק את הראשון, "חוק הקוסמים הראשון"). אני כבר לא זוכרת מה היה שבדיוק נפל על "חרב האמת" דווקא, אולי נקודה מס' 5.
ויש, כמובן, גם את "מחזור כישור הזמן". קראתי את כל 22 הספרים שיצאו בעברית (באנגלית זה רק 11…), אבל אין ספק שאילו רוברט ג'ורדן ז"ל היה נעזר בעצותיך קודם לכן, היינו כולנו יוצאים נשכרים.